Yargıtay Başkanlığı ile Avrupa Konseyi tarafından birlikte yürütülen “Yargıtayın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi” projesi kapsamında birincisi 30 Mart 2021’de gerçekleştirilen “Yüksek Temyiz Mahkemelerinde Gerekçeli Karar” konulu sempozyumun ikincisi çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Yargıtay Başkanı Sayın Mehmet AKARCA sempozyumda yaptığı konuşmada, bölge adliye mahkemelerinin faaliyete geçmesi sonucu Yargıtay’da iş yükünün hızla azaldığını ve gerekçeli kararlar başta olmak üzere Yargıtay’ın içtihat mahkemesi sıfatının pekiştirilmesi açısından önemli reformları gerçekleştirmeye devam ettiğini belirtti.
Yargıtay İçtihat Yaygınlaştırma Stratejisinin uygulanmasının da öncelik verilen konular arasında yer aldığını ifade eden Akarca, “Bu anlayışla yürütülen çalışmaların sonucunda, yüksek mahkemelerin eğitici rolüne uygun olarak içtihat birliğini sağlama görevimizi daha etkin bir şekilde yerine getireceğimiz bir döneme giriyoruz.” dedi.
Gerçekleştirilen bu sempozyumlarla karşılaştırmalı hukuka ilişkin paylaşılan bilgi ve deneyimler, Yargıtayın adalet alanındaki eğitici rolünü daha etkin yerine getirmesinde önemli bir referans noktası oluşturacaktır.
İki oturum şeklinde gerçekleştirilen etkinliğe Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sayın Bekir ŞAHİN, Yargıtay daire başkanları, üyeleri, tetkik hâkimleri ve Cumhuriyet savcılarının yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Türkiye Ulusal Yargıcı Doç. Dr. Saadet YÜKSEL, Avrupa Konseyi Ankara Program Ofisi Başkanı Cristian URSE, İrlanda Yüksek Mahkeme Üyesi Paul MCDERMOTT, ABD Ohio Eyaleti Yüksek Mahkeme Başkanı Maureen O’CONNOR, Amerika Birleşik Devletleri Eyalet Mahkemeleri Ulusal Merkezi Başkan Yardımcıları Jeffrey A. APPERSON ve Michael BUENGER, Nottingham Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Paul ROBERTS ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden uzman hukukçular katıldı.
"Yargıtayın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi" Ortak Projesi, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi tarafından birlikte finanse edilmektedir ve Türkiye Cumhuriyeti Yargıtay Başkanlığı projenin son yararlanıcısıdır.